Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

pitbulls!

Χαρακτηριστικά

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, εκτροφείς σκύλων στην Αγγλία, την Ιρλανδία και την Σκωτία ξεκίνησαν να πειραματίζονται με διασταυρώσεις ανάμεσα σε μπουλντόκ και τερριέ, αναζητώντας ένα σκύλο που θα συνδύαζε την αντοχή ενός τερριέ με την δύναμη και τον αθλητικό χαρακτήρα ενός μπουλντόκ. Έτσι δημιουργήθηκε ένας σκύλος που είχε όλα τα προτερήματα μεγάλων πολεμιστών: δύναμη, αδάμαστο θάρρος και τρυφερότητα με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι μετανάστες έφεραν αυτές τις διασταυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πολλά ταλέντα των Αμερικανικών Πιτ Μπουλ Τερριέ (American Pit Bull Terrier - APBT) δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς που χρησιμοποιούσαν τα ΑΡΒΤ για προστασία, για να συλλαμβάνουν ημιάγριες αγελάδες και γουρούνια, να κυνηγούν, να οδηγούν τα κοπάδια τους και σαν ζώα συντροφιάς. Σήμερα, τα ΑΡΒΤ συνεχίζουν να επιδεικνύουν την πολλαπλή χρησιμότητά τους, ανταγωνιζόμενα επιτυχώς στην υπακοή, ιχνηλασία, επιδεξιότητα, προστασία και έλξη βαρών, καθώς και σε εκθέσεις μορφολογίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το ΑΡΒΤ είναι ένα μεσαίου μεγέθους, συμπαγές, κοντότριχο με καλό μυϊκό σύστημα σκυλί. Αυτή η φυλή είναι και δυνατή και αθλητική. Ο κορμός είναι ελαφρώς μακρύτερος από το ύψος, αλλά τα θηλυκά μπορεί να είναι κάπως μακρύτερα στον κορμό από τα αρσενικά. Το μήκος των μπροστινών ποδιών (μετρούμενο από το ύψος του αγκώνα ως το έδαφος) είναι περίπου ίσο με το μισό του ύψους του σκύλου από τους ώμους. Το κεφάλι είναι μεσαίου μήκους, με φαρδύ, επίπεδο κρανίο και μακριά μουσούδα. Τα αυτιά είναι μικρά έως και μεσαία σε μέγεθος, τοποθετημένα ψηλά και μπορεί να είναι ολόκληρα ή κομμένα. Η σχετικά κοντή ουρά είναι χαμηλά τοποθετημένη, παχιά στην βάση της που σταδιακά λεπταίνει. Το ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) μπορούμε να το συναντήσουμε σε όλα τα χρώματα και συνδυασμούς αυτών. Αυτή η φυλή συνδυάζει τη δύναμη και την αθλητικότητα με τη χάρη και την επιδεξιότητα και δεν θα πρέπει να είναι ογκώδης ή με πολύ γυμνασμένους μύες ή λεπτή και ψηλή.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των ΑΡΒΤ είναι η δύναμη, η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η όρεξη για ζωή. Αυτή η φυλή είναι πρόθυμη να ευχαριστήσει και ξεχειλίζει από ενθουσιασμό. Τα ΑΡΒΤ είναι εξαιρετικοί σύντροφοι και αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Επειδή τα περισσότερα ΑΡΒΤ επιδεικνύουν κάποια επιθετικότητα εξαιτίας της δυνατής φυσικής τους κατάστασης, τα ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) χρειάζονται έναν ιδιοκτήτη που θα μπορέσει προσεκτικά να τα κοινωνικοποιήσει και να τα εκπαιδεύσει έτσι ώστε να υπακούνε. Η ευκινησία που έχουν εκ φύσεως τα καθιστά ένα από τους πιο ικανούς αναρριχτές που η περίφραξή τους είναι απαραίτητη. Τα ΑΡΒΤ δεν είναι η καλύτερη επιλογή για σκύλο-φύλακα καθώς είναι πάρα πολύ φιλικά, ακόμα και με τους ξένους. Η επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους δεν είναι χαρακτηριστικό της ράτσας και είναι ανεπιθύμητη. Αυτή η φυλή τα πηγαίνει πολύ καλά σε εκθέσεις εξαιτίας της υψηλής νοημοσύνης της και την προθυμία της για εργασία.

Τα ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) ήταν ανέκαθεν ικανά να εκτελούν πληθώρα εργασιών που η υπερβολή ή ένα σφάλμα μπορούν να επιβάλλουν ποινές ανάλογες με το πόσο επηρεάζουν τη ετοιμότητα του σκύλου.

ΚΕΦΑΛΙ

Το κεφάλι των ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) είναι μοναδικό και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για τη φυλή. Είναι μεγάλο και φαρδύ, δίνοντας έτσι την εντύπωση μεγάλης δύναμης, δεν είναι όμως δυσανάλογο με το μέγεθος του κορμού. Αν κάποιος το κοιτάξει από μπροστά, το κεφάλι έχει σφηνοειδές σχήμα. Αν κάποιος το κοιτάξει από τα πλάγια, το κρανίο και η μουσούδα είναι παράλληλα μεταξύ τους και ενώνονται από μια καλοσχηματισμένη ένωση. Καλοσχηματισμένα τόξα βρίσκονται πάνω από τα μάτια χωρίς όμως να είναι έντονα. Το κεφάλι είναι καλά λαξευμένο, αναδεικνύοντας τη δύναμη, τη γοητεία και το χαρακτήρα του σκύλου.

ΚΡΑΝΙΟ
Το κρανίο είναι μεγάλο, επίπεδο ή ελαφρώς κυρτό, βαθύ, και φαρδύ ανάμεσα στα αυτιά. Αν κάποιος το κοιτάξει από πάνω, το κρανίο λεπταίνει ελαφρώς προς την κοιλότητα του μετώπου. Υπάρχει ένα μεσαίο αυλάκι που μειώνεται από την κοιλότητα του μετώπου προς την ινιακή χώρα. Ο μύς που περιβάλει το μάγουλο είναι χαρακτηριστικός αλλά χωρίς ρυτίδες. Όταν ο σκύλος είναι συγκεντρωμένος, ρυτίδες σχηματίζονται στο μέτωπο, που αποτελεί τη μοναδική έκφραση των ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier).

ΜΟΥΣΟΥΔΑ
Η μουσούδα είναι φαρδιά με μια ελαφριά κλίση από την κοιλότητα του μετώπου προς τη μύτη, και μια ελαφριά παρέκκλιση κάτω από τα μάτια. Το μήκος της μουσούδας είναι μικρότερο από το μήκος του κρανίου κατά ποσοστό 2:3. Το πάνω μέρος της μουσούδας είναι ευθύ. Το κάτω σαγόνι είναι καλά ανεπτυγμένο και φαρδύ. Τα χείλη είναι καθαρά και σφικτά.

Ελαττώματα: προγούλια, αδύναμο κάτω σαγόνι.

ΔΟΝΤΙΑ
Τα ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) έχουν ένα πλήρη οδοντοστοιχία αποτελούμενη από άσπρα δόντια που απέχουν με ίση απόσταση μεταξύ τους που σχηματίζουν ψαλιδωτό δάγκωμα.

Ελάττωμα: ευθύ δάγκωμα.
Σοβαρά ελαττώματα: Προγναθισμός ή υπογναθισμός, στραβό στόμα, δόντια που λείπουν (αυτό δεν ισχύει σε δόντια που έχουν χαθεί ή αφαιρεθεί από κτηνίατρο).

ΜΥΤΗ
Η μύτη είναι μεγάλη με μεγάλα, ανοιχτά ρουθούνια. Η μύτη μπορεί να έχει οποιοδήποτε χρώμα.

ΜΑΤΙΑ
Τα μάτια είναι μεσαίου μεγέθους, στρογγυλά ως και αμυγδαλωτά, τοποθετημένα μακριά και χαμηλά στο κρανίο. Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά εκτός από το μπλε, το οποίο αποτελεί σοβαρό ελάττωμα.

Σοβαρά ελαττώματα: μάτια που προεξέχουν, μάτια διαφορετικού χρώματος, μπλε μάτια.

ΑΥΤΙΑ
Τα αυτιά είναι τοποθετημένα ψηλά είτε ολόκληρα είτε κομμένα. Αν είναι ολόκληρα, είναι αποδεκτά όσα είναι σηκωμένα κατά το ήμισυ ή με σχήμα τριαντάφυλλου. Πεσμένα ή επίπεδα αυτιά δεν είναι επιθυμητά.

ΛΑΙΜΟΣ

Ο λαιμός είναι μεσαίου μεγέθους και μυώδης. Υπάρχει ένα μικρό τόξο στο σβέρκο. Ο λαιμός πλαταίνει σταδιακά ξεκινώντας από τη σύνδεση με το κρανίο μέχρι το σημείο που ενώνεται με τους ώμους. Το δέρμα στο λαιμό είναι σφιχτό και χωρίς πτυχές.

Ελαττώματα: Πολύ κοντός και χοντρός λαιμός, λεπτός ή αδύναμος λαιμός, πτυχές.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ

Η ωμοπλάτη είναι μακριά, φαρδιά και μυώδης. Ο άνω βραχίονας είναι περίπου ίσος στο μήκος με την ωμοπλάτη και συνδέονται με μια καθαρή γωνία.

Τα μπροστινά πόδια είναι δυνατά και μυώδη. Οι αγκώνες είναι τοποθετημένοι κοντά στον κορμό. Αν κάποιος το κοιτάξει από μπροστά, τα μπροστινά πόδια βρίσκονται σχετικά μακριά και κάθετα στο έδαφος. Τα υποκνήμια είναι κοντά, δυνατά, ίσια και ευλύγιστα. Όταν κάποιος το κοιτάει από το πλάι, τα υποκνήμια είναι σχεδόν ευθυτενή.

Ελαττώματα: Ολόισιοι ή κυρτοί ώμοι, αγκώνες που προεξέχουν προς τα έξω ή προς τα μέσα, χνούδι στα υποκνήμια, τοξωτά μπροστινά πόδια, πέλματα προς τα μέσα ή προς τα έξω.

ΚΟΡΜΟΣ

Το στήθος είναι βαθύ, και αρκετά ευρύχωρο με χώρο για την καρδιά και τα πνευμόνια, αλλά το στήθος δεν πρέπει να είναι ποτέ πιο φαρδύ από ότι είναι βαθύ. Το στήθος δεν εκτείνετε πολύ πίσω από το σημείο των ώμων. Τα πλευρά εκτείνονται μέχρι πίσω και ξεκινάνε από την σπονδυλική στήλη, μετά ισιώνουν για να σχηματίσουν ένα σώμα που εκτείνεται μέχρι τους αγκώνες. Η πλάτη είναι δυνατή και σταθερή. Η γραμμή της ράχης έχει μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω από το ακρώμιο προς μια μυώδη πλάτη. Ο γλουτός είναι κοντός, μυώδης και δημιουργεί ένα μικρό τόξο στο πάνω τμήμα του γοφού, αλλά στενότερος από τα τοιχώματα της θωρακικής κοιλότητας. Τα οπίσθια έχουν μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω.

ΠΙΣΩ ΤΜΗΜΑ

Το πίσω τμήμα είναι δυνατό, μυώδες και ελαφρώς φαρδύ. Τα οπίσθια είναι γεμάτα και από τις δύο πλευρές της ουράς και βαθιά από τη λεκάνη ως τον καβάλο. Το οστό, η γωνιακή θέση, και η μυϊκή μάζα του πίσω τμήματος είναι σε ισορροπία με του μπροστινού. Τα μπούτια είναι καλά αναπτυγμένα με μεγάλους, διακριτούς μύες. Αν το κοιτάξουμε από πλάι, ο ταρσός είναι κυρτός και τα πλαϊνά υποκνήμια είναι κάθετα στο έδαφος. Αν το κοιτάξουμε από πίσω, τα πλαϊνά υποκνήμια είναι ίσια και παράλληλα το ένα με το άλλο.

Ελαττώματα: στενό πίσω τμήμα, πίσω τμήμα ρηχό από τη λεκάνη ως τον καβάλο, έλλειψη μυών, ίσιο ή πολύ κυρτό γόνατο, μηνοειδής ταρσός, τοξοειδή πόδια.

ΠΟΔΙΑ

Τα πόδια είναι στρογγυλά, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου, και σφιχτά. Τα πέλματα είναι σκληρά, δυνατά. Τα παράνυχα πρέπει να αφαιρούνται.

Ελάττωμα: πλατυποδία

ΟΥΡΑ

Η ουρά βρίσκεται στην φυσική προέκταση της πλάτης, και καταλήγει να είναι μυτερή. Όταν ο σκύλος είναι χαλαρός, η ουρά βρίσκεται χαμηλά και εκτείνεται προς τους ταρσούς. Όταν ο σκύλος κινείται η ουρά βρίσκεται στο επίπεδο της πλάτης. Όταν ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος η ουρά είναι σηκωμένη ψηλά, αλλά ποτέ δεν τυλίγεται πάνω από την πλάτη.

Ελάττωμα: μακριά ουρά (η άκρη της ουράς είναι πιο μακριά από τους ταρσούς)
Σοβαρό ελάττωμα: Τυλιχτή ουρά, ουρά με κόμπους
Αποκλεισμός: ουρά που βρίσκεται κοντά στο σώμα.

ΤΡΙΧΩΜΑ

Το τρίχωμα είναι γυαλιστερό και απαλό, και σχετικά σκληρό στο άγγιγμα.

Ελαττώματα: σγουρό, κατσαρό, ή αραιό τρίχωμα
Αποκλεισμός: μακρύ τρίχωμα

ΧΡΩΜΑ


Οποιοδήποτε χρώμα, ή σχέδιο, ή συνδυασμός χρωμάτων είναι αποδεκτός.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ

Το ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) πρέπει να είναι δυνατά και ευκίνητα συνεπώς το πραγματικό βάρος και ύψος είναι λιγότερο σημαντικά από την σωστή αναλογία βάρους και ύψους. Το επιθυμητό βάρος για ένα ενήλικο αρσενικό σε καλή κατάσταση είναι μεταξύ 15 με 30 κιλών. Το επιθυμητό βάρος για ένα ενήλικο θηλυκό σε καλή κατάσταση είναι μεταξύ 15 με 20  κιλών. Σκύλοι πάνω από αυτό το βάρος δεν λαμβάνουν ποινές εκτός αν είναι δυσανάλογα μυώδη ή χοντρά.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το ΑΡΒΤ περπατάει με καμαρωτή, γεμάτη αυτοπεποίθηση διάθεση, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι περιμένει ανά πάσα στιγμή να δει κάτι νέο και συναρπαστικό. Όταν περπατάει γρήγορα, ο βηματισμός γίνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ανάλαφρα, δυνατά και καλά συντονισμένος, επιδεικνύοντας καλή επιτάχυνση. Όταν κινείται, η γραμμή της πλάτης παραμένει επίπεδη με μόνο μια ελαφριά κάμψη για να δείξει ευλυγισία. Αν το κοιτάξει κανείς από οποιαδήποτε θέση, τα πόδια γυρνάει είτε μέσα είτε έξω, δεν διασταυρώνονται ούτε συγκρούονται μεταξύ τους. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, τα πόδια έχουν την τάση να συγκλίνουν προς την κεντρική γραμμή ισορροπίας.

Ελαττώματα: τα πόδια να μην κινούνται στο ίδιο επίπεδο, να διασταυρώνονται μπροστά ή πλάι, πλαϊνά πόδια να κινούνται πολύ κοντά ή να ακουμπάνε, ρολάρισμα, πλαγιοβαδισμός, βήμα Hackney, μπροστινά πόδια να πετάγονται προς τα έξω κατά την κίνηση.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΕΣ

Μονόρχις ή κρυπτόρχις. Βαρβαρότητα ή δειλία. Μονόπλευρη ή αμφίπλευρη κώφωση. Πολύ κοντή ουρά. Αλμπινισμός.

Σημείωση: Αν και κάποιο επίπεδο επιθετικότητας είναι χαρακτηριστικό της ράτσας, οι εκπαιδευτές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την πολιτική του U.K.C. σχετικά με την γενική εικόνα των σκύλων σε εκθέσεις της U.K.C.





Πρόκειται ίσως για την πιο αδικημένη φυλή σκύλων. Καμιά άλλη ράτσα δεν έχει συνδεθεί τόσο πολύ με άσχημες ειδήσεις για επιθέσεις, σε ανθρώπους και ζώα. Όμως, όλα αυτά απέχουν μακράν από τις πραγματικές ιδιότητες αυτού του τόσο όμορφου και ρωμαλέου σκύλου.




Ιστορία
Γράφει Δημήτρης Απέργης   
Εισαγωγή
ImagePit Bull, Pit Bull Terrier, American Pit Bull Terrier, όπως και να προσφωνείται πρόκειται για την πιο αμφιλεγόμενη, ιστορικά και ταλαιπωρημένη φυλή των τελευταίων δεκαετιών. Ταλανισμένη από τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη αλλά ακόμη και από τους ίδιους τους εκτροφείς και ιδιοκτήτες της.
Προέλευση
Η προέλευση αυτών των πολυσυζητημένων σκυλιών αποτελεί ένα κεφάλαιο που έχει προκαλέσει εκτενείς συζητήσεις αλλά και διαφωνίες μεταξύ των εκτροφέων, ιστορικών και υποστηρικτών της φυλής. Οι πιθανές εκδοχές είναι αρκετές και όλες στηρίζονται σε ανάλογα επιχειρήματα. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι συχνά συναντάμε απεικονίσεις σκύλων όμοιων με τα σημερινά Πιτ Μπουλ σε πίνακες ζωγραφικής όπως αυτός του 1585.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση www.pitbull-club.gr
Εισαγωγή και ανάπτυξη της φυλής στις Η.Π.Α.
Η φυλή πήρε την τελική της μορφή στις Η.Π.Α. και ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο να θεωρείται αμερικανική.
Τα σκυλιά αυτά εισήχθησαν στη χώρα από μετανάστες, κυρίως Ιρλανδούς, με κύριο σκοπό τη χρησιμοποίησή τους σε κυνομαχίες που αποτελούσαν νόμιμο «θέαμα» της εποχής. (Μεγαλύτερη ανάλυση θα βρείτε στην επιλογή κυνομαχίες)
Με την πάροδο των ετών η χρήση των σκυλιών αυτών διευρύνθηκε και σε άλλους τομείς. Χρησιμοποιήθηκαν στις τοπικές φάρμες για την προστασία και την βοσκή αιγοπροβάτων και βοοειδών, καθώς επίσης συχνά συνόδευαν τους ιδιοκτήτες τους στο κυνήγι, καθήκοντα τα οποία συνεχίζουν να έχουν και στις μέρες μας.
Η ράτσα ενώ εκτρεφόταν με συγκεκριμένα προγράμματα η διατήρηση των γεννεολογικών δέντρων γινόταν από τους εκτροφείς και ιδιοκτήτες τους με άκρα μυστικότητα.(βλ. «κυνομαχίες» §4)  Το 1898 δημιουργήθηκε ο πρώτος επίσημος όμιλος με την ονομασία United Kennel Club με σκοπό την επίσημη αναγνώριση και καταγραφή των Πιτ Μπουλ. Το εγχείρημα αυτό ακολουθείται αργότερα, το 1909, από έναν ακόμη όμιλο τον American Dog Breeders Association.
ImageΚατά τη δεκαετία του 1930 τα Πιτ Μπουλ, μέχρι τότε άγνωστα σκυλιά στο ευρύ κοινό αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα κυρίως λόγω μια γνωστής επιτυχημένης σειράς ταινιών(στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Μικροί Σατανάδες») στις οποίες ένα American Pit Bull Terrier ήταν μέλος μιας παρέας πιτσιρικάδων. Το θετικό ενδιαφέρον που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη την εποχή οδήγησε τον επίσημο κυνολογικό όμιλο της χώρας (American Kennel Club) να αναγνωρίσει τη φυλή των Πιτ Μπουλ. Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά τους σε Staffordshire Terrier και αρκετά χρόνια αργότερα σε American Staffordshire Terrier.
Παρά το γεγονός ότι από το ’40 μέχρι περίπου και το ’80 η φυλή περνάει μια περίοδο χωρίς μεγάλες ανακατατάξεις και τα φώτα πέφτουν σε άλλες ράτσες σκύλων (Ντόμπερμαν, Μπόξερ), με τους γνωστούς μύθους που είχαν κυκλοφορήσει και γι’ αυτά, η φήμη του σκύλου-μαχητή άρχισε και πάλι να εξαπλώνεται. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου ποσοστού ατόμων που μέσω του σκύλου τους -τουλάχιστο στο μυαλό τους- αποζητούσαν να συμπληρώσουν ή να ενισχύσουν το ήδη φορτωμένο με αξιόποινες πράξεις βιογραφικό τους και το σκληροτράχηλο προφίλ τους. Είναι κατανοητό πως μια τέτοια κατάσταση ήταν σίγουρο πως θα οδηγούσε σε περιστατικά ανθρώπων που δέχθηκαν επιθέσεις από Πιτ Μπουλ, επιθέσεις οι οποίες προσέλκυσαν ταχύτατα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για να συμβάλλουν κι αυτά με τη σειρά τους στο ήδη αρνητικό κλίμα που είχε αρχίσει να δημιουργείται για τη φυλή. Τα ΜΜΕ πουλώντας αρνητικές και πολλές φορές κατασκευασμένες ειδήσεις δημιούργησαν, για ακόμη μια φορά, το προφίλ του «σκύλου δολοφόνου» που είχε αφήσει τα Ντόμπερμαν και τα Μπόξερ και απεικονιζόταν πλέον στο πρόσωπο των Πιτ Μπουλ, ενός σκύλου που εκτρεφόταν με σκοπό να εμφανίζει παντελή έλειψη επιθετικότητας προς ανθρώπους.(βλ. «Κυνομαχίες» §3)
Εισαγωγή στην Ευρώπη
Όλο αυτό τον καιρό η χρήση και εκτροφή των Πιτ Μπουλ, στις Η.Π.Α. συνεχιζόταν να προσανατολίζεται γύρω από τις κυνομαχίες κατά κόρον παρά το ότι πολλά χρόνια πριν είχαν κριθεί παράνομες. Γεγονός που δεν άργησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων διοργανωτών ανάλογων «θεαμάτων», έτσι η φυλή ξεκίνησε να εισάγεται και να διαδίδεται στην Ευρώπη με σκοπό την χρήση της σε κυνομαχίες που θα απέφεραν κέρδη στους διοργανωτές από τα παράνομα στοιχήματα.
Οι αστικοί μύθοι των σκύλων με τις υπερφυσικές δυνατότητες συνεχίζονταν να εξαπλώνονται ταχύτατα στην Ευρώπη και ακόμη ανατολικότερα. Με την ενίσχυση αυτών των μύθων από τα ΜΜΕ και τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες ανά την υφήλιο η ράτσα ερχόταν σε ολοένα και δυσχερέστερη θέση, στο μυαλό της κοινής γνώμης και στην παραπάνω πραγματικότητα ερχόταν να προστεθεί η αλαζονεία των εκτροφέων που ένιωθαν άτρωτοι, καθώς και η έλλειψη διορατικότητας των ιδιοκτητών για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.
Απαγορεύσεις
Η φυλή για πολλά χρόνια εκπαιδευόταν και χρησιμοποιούταν σε αιματηρά «σπορ» με σκοπό το κέρδος και στη ενίσχυση του lifestyle εγκληματιών. Λόγω των παραπάνω ακόμα και το άκουσμα του ονόματος τους προκαλούσε τον τρόμο. Οι συνέπειες είναι γνωστές σε όλους μας. Απαγόρευση της φυλής σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη.
Άστεγα
Ακολούθησε ένα ολοένα αυξανόμενο κύμα άστεγων Πιτ Μπουλ τα οποία είχαν οδηγηθεί στους δρόμους είτε από την αποτυχημένη θητεία τους στις αρένες των κυνομαχιών είτε λόγω του φόβου που προκλήθηκε από τα ΜΜΕ ή ακόμη και λόγω των απαγορεύσεων κατοχής τους.
Η άλλη όψη
ImageΦυσικά η ιστορία των Πιτ Μπουλ δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Πολλοί εκτροφείς επέλεξαν να ακολουθήσουν διαφορετικά προγράμματα με σκοπό την παραγωγή σκύλων που θα χρησιμοποιούνταν για σύντροφοι ή για την συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας και αθλητικούς διαγωνισμούς όπως έλξη βάρους, διελκυστίνδα, άλματα, agility, schutzhund. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο schutzhund, αγώνισμα που κρίνεται ένα από τα δυσκολότερα, αν όχι το δυσκολότερο, στις τάξεις των κυνοφίλων τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών διατηρεί ένα Πιτ Μπουλ ονόματι Dread της κας Diane Jessup (βλ.www.workingpitbull.com). Είναι επίσης πολλές οι περιπτώσεις που βλέπουμε Πιτ Μπουλ να χρησιμοποιούνται σε καθήκοντα σωμάτων ασφαλείας, διάσωσης ή ακόμη και ιατρικούς όπως pet therapy σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ικανότητες.
Χαρακτηριστικό επίσης της τελευταίας δεκαετίας είναι η έντονη αφύπνιση και κινητοποίηση εκτροφέων και ιδιοκτητών Πιτ Μπουλ, με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τη φυλή.